Климатолог: България преживява уникално дълъг леден период

0
238

Метеорологичната обстановка в страната не е била такава от поне 30 години – с продължителни ниски температури, снеговалежи и силен вятър

Климатолог: България преживява уникално дълъг леден период

Метеорологичната обстановка в страната в момента е „уникална“ и не е била такава от поне 30 години. Това обясни климатологът Георги Рачев по БНТ и посочи, че причината за това е продължителността на студа. Днешният понеделник е четвъртият пореден ден с много ниски температури, придружени с валежи на сняг и силен вятър, които се очаква да продължат до края на седмицата.

По думите му тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, защото става дума за „ужасно дълъг“ период от време. В София отрицателните ледени температури ще се задържат цяла седмица.

„Ние имахме максимална температура -11.5 градуса. В София имаме повече от 60 часа, в които температурата не се е качвала над минус 10 градуса. Това за нашия климат не е често срещано явление. Това може да се усети веднъж на 30 години, а с този вятър усещането на студ просто е феноменално“, коментира климатологът.

Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи, предупреди той.

При 20 см сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра, посочи Рачев. Вятърът в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие.

В Източна България и в Родопите ще има нови снеговалежи от утре сутринта и в сряда. Според прогнозите в планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден.

Не се очаква обаче да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България в сряда ще преминат нула градуса.

В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното. „До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна“

Източник: inews.bg

Коментари

коментарa

НЯМА КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР